Ko je dr. Zuvdija Kandić: U Sarajevu za kratko vrijeme stekao milione, gradi privatnu bolnicu u Nedžarićima

– Kakve ja veze imam s tim teroristom. Kod mene može doći bilo ko da se operiše – rekao je na upit novinara Žurnala prof. dr. Zuvdija Kandić nakon što je utvrđeno da je Mirsad Kandić, logističar ISIL-a koji je nedavno deportovan iz Sarajeva u Sjedinjene Američke Države, na njegovoj privatnoj klinici u aprilu ove godine operisao bruh.

Iako ISIL-ovog operativca Mirsada Kandića, prema vlastitim riječima, nikada u životu nije “čuo ni vidio”, doktor Zuvdija Kandić priznao je da poznaje Mirsadovog oca Ismeta i dodao kako se radi o njegovom rođaku, koji je davno iz Plava odselio u Peć. No, ako dr. Zuvdija i ne poznaje Mirsada, ovaj očito poznaje njega i njegovu porodicu jer je nakon što je uhapšen, tokom saslušanja u Sudu BiH, izjavio da u Sarajevu ima rođake.

Porodične veze sa operativcem ISIL-a

– Rođaci su ovdje u Sarajevu, preko puta Vijećnice, ima jedna porodica – rekao je Mirsad Kandić, koji je u trenutku hapšenja od dokumenata sa sobom imao samo lažnu ličnu kartu na ime Edin Radončić.

A te rođake, koji žive preko puta Vijećnice, Kandićeva advokatica navela je pred sudom kao adresu gdje će Mirsad boraviti ukoliko mu bude odobreno puštanje iz pritvora.

Tačno preko puta Vijećnice, u ulici Avdage Šahinagića broj 3, nalazi se privatna zdravstvena ustanova “Alea dr. Kandić”, ista ona na kojoj je Mirsad Kandić operisao bruh, a čiji je vlasnik Zuvdija Kandić. Radi se o jednoj od najekskluzivnijih privatnih klinika u Sarajevu koja raspolaže sa dvije najmodernije opremljene operacione sale, devet bolesničkih soba apartmanskog tipa i savremenom dijagnostičkom opremom.

Otkako je otvorena prije desetak godina, klinika dr. Kandića već godinama posluje više nego uspješno, a koliko je profitabilna njihova djelatnost, dokazuje i ambiciozni projekat u koji se prije nekoliko mjeseci upustio dr. Kandić. Riječ je o izgradnji prve privatne bolnice u Sarajevu sa kapacitetom od 60 bolničkih soba, u čijem će sklopu biti i hotel. Izgradnja bolnice u sarajevskom naselju Nedžarići počela je u junu, a radovi bi trebali biti završeni do ljeta iduće godine.

Nije poznato koliko je doktor Zuvdija Kandić investirao u ovaj veliki projekat, ali ono što jeste poznato je da se bolnica pravi na parceli koja graniči sa posjedom Fahrudina Radončića, utemeljitelja Avaza i bliskog prijatelja doktora Kandića. Da Radončić itekako nastoji zaštititi svog prijatelja od svih “negativnih utjecaja”, pokazuje i način na koji je uredništvo Dnevnog avaza tretiralo vijesti koje su posljednjih dana objavljivane o istaknutom ISIL-ovcu Mirsadu Kandiću, za kojim SAD tragaju od 2014. godine. Avaz je vijesti o Kandićevom hapšenju i deportaciji iz BiH tretirao u formi šturih informacija i bez uobičajenih “senzacionalnih”, “ekskluzivnih” i “šokantnih” detalja koji u tom mediju obično prate ovakve priče. O Mirsadovom rođaku Zuvdiji Kandiću, inače dugogodišnjem stalnom saradniku Avaza u rubrici “Vi pitate – ljekar odgovara”, Avazov konsultant Radončić nije objavio niti jednu riječ.

Priča o vrtoglavom poslovnom uspjehu doktora Zuvdije Kandića, danas jednog od najbogatijih stanovnika Sarajeva, u suštini je veoma slična čuvenoj legendi o Radončićevim počecima i dvije kese sa kojima je stigao u glavni grad BiH.

Rođen u Plavu, u Crnoj Gori, Kandić se školovao u Peći, Sarajevu i Zagrebu. U Sarajevo se doselio 2000. godine kada je počeo raditi kao hirurg na Klinici za opštu i abdominalnu hirurgiju KCUS-a na čijem je čelu u to vrijeme bio dr. Haris Tanović. Nedugo nakon što je dobio zaposlenje u sarajevskom Kliničkom centru, Kandić je počeo predavati na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, gdje je 2003. godine izabran u zvanje redovnog profesora.

U akademskim krugovima, kao i među kolegama na KCUS-u, ambiciozni Kandić se brzo pozicionirao kao ugledan stručnjak i hirurg, unatoč tome što su iskustva mnogih njegovih pacijenata govorila drugačije. Kada je 2007. godine na Medicinskom fakultetu ostalo upražnjeno mjesto šefa katedre za hirurgiju, za tu poziciju u opciji su bila dvojica kandidata: Zuvdija Kandić i prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, tadašnji šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra i šef Instituta za naučno-istraživački rad i razvoj. Pozicija je pripala dr. Gavrankapetanoviću, čiji je brat Faris u to vrijeme bio generalni direktor KCUS-a. No, Kandić, koji je također uživao veliku podršku Farisa Gavrankapetanovića, nije tako lako odustao od borbe za fotelju, pa se u njegovoj agendi ubrzo našlo mjesto šefa Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju.

Šefovska pozicija na KCUS-u

U prilog Kandićevom izboru za šefa klinike je išlo to što se tadašnji šef pomenute klinike dr. Haris Tanović našao u nemilosti Farisa Gavrankapetanovića što zbog svoje bliskosti strukturama SDP-a, što zbog činjenice da je tih dana u javnost procurila priča kako je Tanović prilikom operacije u želucu pacijentice M.Š. zaboravio gazu. Pacijentica je tužila i Tanovića i Klinički centar i Tanović je nakon tog skandala ekspresno smijenjen sa mjesta šefa Klinike, a na njegovo mjesto postavljen je Zuvdija Kandić, uprkos tome što su mnogi ljekari glasno isticali da je bilo i znatno stručnijih kandidata za tu poziciju – poput izuzetno cijenjenog abdominalnog hirurga prim. dr. Šefika Bešlića.

Bilo kako bilo, dr. Zuvdija Kandić je 2007. postao šef Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju i na tom mjestu zadržao se sve do 2013. godine, paralelno razvijajući uspješnu privatnu praksu u Starom Gradu. Sposobni Kandić je u međuvremenu zbrinuo i svoje dvije kćerke i sina, koji su se svi zaposlili na klinikama KCUS-a.

U ljekarskim krugovima godinama se spekulira da je pored bavljenja medicinom, dr. Kandić višemilionsko bogatstvo stekao i izvjesnim ilegalnim “dopunskim djelatnostima”, no to nikada nije dokazano.

 

 

 

(Faktor.ba)