Dubioza kolektiv fanove počastila novim – besplatnim albumom

 

Novi album benda Dubioza kolektiv pod nazivom “Pjesmice za djecu i odrasle” ugledao je svjetlost dana.

Album je kao i ranije dostupan besplatno na njihovom zvaničnom web sajtu, a moguće ga je poslušati i na YouTube kanalu Dubioze Kolektiv.

Ovo je njihov osmi studijski album, a izdali su i dva EP-a, te dva singlea.

Dubioza kolektiv okupila se 2004. godine, a za 13 godina djelovanja postali su jedan od najpopularnijih bh. bendova i jedan od najprepoznatljivijih domaćih proizvoda na stranom tržištu.

Novi album ima devet pjesama, a dostupan je na slušanje i na Deezer, Spotify, Music, SoundCloud i iTunes platformama.

“Ovaj album uradili smo sa lakoćom, za svega četiri dana, zato što smo sve pjesme ukrali sa YouTubea. Sada sa zebnjom očekujemo reakcije publike, a sa još većom strepnjom pratimo hoće li nas provaliti ovi iz udruženja za zaštitu autorskih prava. Na albumu imamo zanimljive goste, kojima smo, nadamo se, bili dobri domaćini”, komentirao je bend u svom stilu izlazak novog albuma.

Dubioza je na albumu „Pjesmice za djecu i odrasle“ ugostila bosanski bend „Helem Nejse“ na pjesmi „Pionirska“, u pjesmi „Autopilot“ pridružili su im se Dino Šaran i Deaf Band Dlan, a već predstavljen singl „Treba mi zraka“ donio je pjesmu koju je Dino Dvornik započeo, a Dubioza završila 15 godina kasnije.

Omot albuma ilustrirao je legendarni Dobrosav Bob Živković na čijim crtežima simpatične životinje postaju tragikomični junaci Dubiozinih pjesama.

CD će, osim u standardnom formatu, biti objavljen i kao slikovnica za djecu i odrasle.

Tačno dvije sedmice prije velikog koncerta u sarajevskoj Skenderiji publika će imati priliku da čuje nove pjesme, a sudeći po tempu prodaje ulaznica, koncert u dvorani „Mirza Delibašić“ biće rasprodan kao i koncerti u ljubljanskom Gospodarskom raztavišču i zagrebačkoj Areni koji će biti održani ove sedmice.

 

 

(N1)