Jeste li znali koja je najjača ribica na svijetu?

Sijamski borac je slatkovodna riba, porijeklom iz Jugoistočne Azije. Vrlo je popularna među akvaristima zbog svojih intenzivnih boja i impresivnih peraja.

Divlji sijamski borci pokazuju jake boje tijela i peraja jedino kada ih razdraže druge ribe, ali uzgajivači su pažljivim odabirom i križanjem uspjeli te boje pojačati. Mužjakove peraje su duže od ženkinih i intenzivnijih su boja. Boja tijela i peraja može biti jarkocrvena, ljubičasta, plava, tirkizna, zelena, a rjeđe i tamnosiva.

Pored škržnog aparata, ova ribica ima još jedan koji joj omogućuje izlazak na površinu i ”gutanje” zraka. Razvoj ovog organa nadomjestio je nedostatak kisika u vodama u kojima inače žive.

Nisu zahtjevne po pitanju akvarija jer opstaju i u malim količinama vode i kisika, ali važno je napomenuti da se najbolje osjećaju u gusto zasađenim akvarijima s puno zaklona i trave. U prirodi se hrane životinjskim planktonom, larvama komaraca i drugim insektima. U akvariju se hrane raznovrsnim hranom kako bi im peraje poprimile ljepše i intenzivnije boje.

U akvariju je nemoguće držati dva mužjaka, osim ako su odvojena pregradnim staklom. Ženke su manje agresivne i moguće ih je držati više u istom akvariju, ali je poželjan omjer 1:4 u korist ženki.

Prosječan životni vijek je tri godine, ali ako se raznovrsno i dobro hrane mogu doživjeti i šest godina.

 

 

(Fokus.ba)