Jajčanin Adis Hodžić istrčao čuveni Atinski maraton

Atinski maraton je zbog historijske važnosti jedan od najslavnijih maratona na svijetu, a
održao se danas i njegova ruta trkače je vodila kroz poznate povijesne znamenitosti, uključujući Zeusov hram i Akropolu, piše Jajce Online.

Ovaj uzbudljivi maraton prati istu rutu koju je atinski glasnik Filipid pretrčao prije 2500 godina i počinje u gradu Maratonu i završava u veličanstvenom stadionu Panathinaiko u Ateni, koji datira sve do 6. stoljeća prije Krista.

Ovogodišnje, 35. izdanje maratona okupilo je rekordnih 51.000 trkača koji su nastupili u sedam različitih utrka, pri čemu je u glavnoj utrci na 42,195 km nastupilo 18.500 trkača.

-Zaista je predivan osjećaj istrčati jedan historijski i najpoznatiji maratonu na svijetu i to baš na stazi gdje je on i nastao. Osjećam se pobjednički jer sam pobijedio svoj um, a tek se sad mogu nazvati maratoncem. Ovaj poduhvat nisam mogao napraviti ranije, rekao je Adis Hodžić, koji je danas istrčao najpoznatiju stazu na svijetu u dužini 42,195 km.

Na ovom maratonu je sudjelovalo i nekoliko Adisovih kolega s posla.

Posljednjih godina atinski maraton je postao jedno od najvećih sportskih takmičenja u Grčkoj, a danas se uz stazu okupilo više od 100.000 gledatelja. Središte Atine bilo je prepuno ljudi, brojnih atletičara, gledatelja, ali i turista.

Ovogodišnji maraton trčao se u čast velikom atletičaru Grigorisu Lambrakisu.

 

(Jajce Online)