Dr. Irena Volak-Sefer: Davljanje hranom ili stranim sadržajem

piše: Dr. Irena Volak-Sefer, specijalista urgentne medicine

Davljanje hranom ili stranim sadržajem spada u nesretne slučajeve koji mogu dovesti do smrtnog ishoda.

Simptomi

Pri djelimičnoj neprolaznosti dušnika čuje se hrapavo disanje, unesrećeni s naporom uzima zrak, postoji i nadražajni kašalj.

Pri potpunoj neprolaznosti dušnika osoba ne diše, ne kašlje, ne govori. Uspaničena je, trči okolo, u strahu, prvo poblijedi, pa poplavi u licu zbog nedostatka kiseonika.

Za manje od 1.minuta se gubi svijest, a ako se ne pruži prva pomoć smrt nastupa za 4-7.minuta.

Obavezno nazvati Hitnu pomoć!

Prva pomoć: Heimlichov zahvat

Ako je osoba svjesna, stati iza nje, obuhvatiti je sa obe ruke. Jedna ruka se formira u šaku i položi se iznad pupka, a ispod grudne kosti.

Drugom rukom prekrijemo šaku i vršimo dovoljno snažan pritisak prema unutra i gore. Po potrebi izvesti do 5 pritisaka.

Ovako se vazduh iz pluća potiskuje do grkljana. Taj pritisak vazduha bi trebao da izbaci strano tijelo iz usta. Može se pokušati i s nekoliko udaraca između lopatica.

Ako je osoba u besvjesnom stanju, postavi se na tvrdu podlogu da leži na leđima. Potrebno je kleknuti iznad žrtve s koljenima sa strane njena trupa. Šake se postave jedna preko druge kao za oživljavanje (reanimaciju) i stave na gornji dio trbuha u središnjoj liniji ispod rebara, a iznad pupka.

Težina tijela se koristi za snažni pritisak šakama s povlačenjem prema gore. Postupak se ponavlja dok se ne izbaci objekt gušenja.

 

 

(Jajce Online)