Facebook od korisnika traži da pošalju obnažene fotografije

In this photo illustration, a Facebook logo on a computer screen is seen through a magnifying glass held by a woman in Bern May 19, 2012. Picture taken May 19, 2012. REUTERS/Thomas Hodel (SWITZERLAND - Tags: SOCIETY SCIENCE TECHNOLOGY) - RTR32CIH

Facebook je krenuo neobičnim zahtjevom – traži od svojih korisnika da mu sami pošalju fotografije koje ne žele vidjeti objavljene.

Mnogo prašine digao je Facebook objavom plana za borbu protiv objavljivanja pornografskog sadržaja. Ukratko, da biste spriječili da se vaše fotografije pojave na Facebookovim platformama, morate ih upravo njima i poslati. Zašto? Da bi ih označili, dali im digitalni otisak, pomoću kojega će se identificirati i spriječiti njihovo buduće objavljivanje.

Antigone Davis, Facebookova šefica za globalnu sigurnost dodatno je pojasnila eksperiment, nazvavši ga mjerom za hitne situacije, piše Engadget. ‘Sve je potpuno dobrovoljno i Facebook će i dalje micati sadržaj koji označite nepoželjnim. Ovdje se radi o preventivnoj mjeri za one koji žele spriječiti dijeljenje svojih fotografija’, kazala je.

Za sudjelovanje u pokusu započetom u Australiji, potrebno je prvo ispuniti obrazac u njihovoj agenciji za internet sigurnost. Potom se slike uploadaju u obrazac, a agencija ga proslijeđuje Faceboooku gdje ‘ovlašteni stručnjak’ stavlja potrebne digitalne otiske. Kad god netko stavi fotografiju na Facebook, ona se uspoređuju s onim ovako označenim i tako se sprečava njihovo objavljivanje.

Iz Facebooka uvjeravaju da zadržavaju samo otiske, ne i same fotografije. Navodno će svi koji se odluče na ovaj hrabri potez dobiti obavijest kada se njihove fotografije označe kako bi ih mogli i obrisati. Nakon Australije eksperiment će se nastaviti u Velikoj Britaniji i Kanadi, prenosi tportal.