‘Konačni pad’ – šansa za uspjeh

piše: Blaženka Vojnović-Ivić

“Kolektivni strah potiče nagon čopora, i teži da stvori divljaštvo prema onima koji se ne smatraju članovima tog čopora.” ~ Bertrand Arthur William Russell.

Ako i žive, ostatci turizma u Jajcu žive na staroj slavi. Deluzivno-fantomsko uvriježeno mišljenje kako smo regionalni turistički centar, kako nema veličanstvenijeg vodopada, čišćih jezera i bistrijih rijeka prisutno je u tolikoj mjeri da se i naznake dobronamjerne kritike guše primitivnim i agresivnim stigmatiziranjem kritičara.

Osim statističkih podataka iz oblasti turizma koji nikako ne pridonose ružičastoj priči o Jajcu kao bosanskoj Veneciji ili kontinentalnom Dubrovniku, apsurdna je sveprisutna filozofija pozitivizma koja potiče ugodne lokal-patriotske konfabulacije i istovremeno odgađa suočavanje sa stvarnošću nužno za pravljenje bilo kakvih ozbiljnih iskoraka.

Uzaludni su šapati upozorenja ljubitelja prirode o kontinuiranoj devastaciji vodopada, Plive i jezera, uzaludno je bilo negativno mišljenje UNESCO-ve komisije o Jajcu u smislu autentičnosti, integriteta ili izvanredne civilizacijska vrijednosti.

Počeli smo vjerovati da je beton Plivi prirodniji do sedre, da je asfalt u srednjovjekovnoj gradskoj jezgri poželjniji od granitnih kockica, da su Jajčani koji ljeti iz inozemstva dođu obići svoje kuće zapravo turisti, da će novi trgovački centar podići životni standard Jajčana, a da je novosagrađenoj fontana vrhunac estetskog i arhitektonskog izričaja i da joj se ne dive samo zli, zavidni i pokvareni.

Začahureni u metafizičkoj stvarnosti, pretvaramo se da ne vidimo kako nas je svakim danom sve manje, usiljeno se oduševljavamo sjajem i kičem, slavodobitno aplaudiramo i zahvaljujemo na onom što nam ionako pripada, kličemo nad samorazumljivim tekovinama modernog čovjeka, vjerujući da svaki vid najmanjeg nezadovoljstva može izazvati osvetoljubivost nebeskog božanstva ili ovozemaljskog političkog vođe.

Priželjkujem da nam bude još gore, da padnemo još niže. Uostalom, “der untergang” je značio prekretnicu u njemačkoj povijesti.

Napomena: Stavovi izraženi u ovom tekstu autorovi su i ne odražavaju nužno uredničku politiku portsla Jajce Online.

 

(Jajce Online)