Haris Džinović: Sevdah je danas apsolutno zapostavljen

Koncert “Sevdah u Lisinskom” 8. novembra će u Zagrebu biti upriličen jedanaestu godinu zaredom. Veliko je interesiranje publike za ovu muzičku priču, čiji je idejni tvorac i producent Tomislav Kašljević, a ulaznice su rasprodate još prošle sedmice.

Dan poslije u dvorani “Kolarac” u Beogradu će biti, također, održan koncert pod nazivom “Večer sevdalinki”.

Najveća preokupacija

Na koncertu u Zagrebu nastupit će, između ostalih, i Haris Džinović (66), koji je iz svog doma u Beogradu govorio za “Dnevni avaz” o nastupima, slobodnom vremenu i sevdahu. Također nam je otkrio i da će već sredinom idućeg mjeseca izdati novi album.

– Već sam jednom ili dva puta do sada nastupao na koncertu “Sevdah u Lisinskom”. Radujem se, naravno, a nastupit ću samo u Zagrebu. U Beogradu neću moći – kazao nam je Džinović.

Govoreći o projektu „Sevdah u Lisinskom“, ovaj Sarajlija s beogradskom adresom je kazao kako on smatra da je sevdah danas zapostavljena.

– Sevdah nije zapostavljen malo, nego apsolutno. Ali ima onih koji još gaje ambicije i ta vrsta muzike, nadam se, jednog dana će zauzeti mjesto koje joj pripada. Danas je dosta potisnuta ustranu, nadam se da neće pasti u zaborav. Ja sam jedan od velikih ljubitelja sevdaha. Kad pravim sebi neke derneke i kad sam, da tako kažem, u sevdahu, onda pjevam sevdah – govori Džinović.

U razgovoru nam je otkrio da mu je, ipak, sada najveća preokupacija snimanje CD-a.

– Završavam to sada, a trebao bi se pojaviti otprilike do 15. decembra – poručio je Džinović.

Predah na terenu

U pauzama između nastupa Džinović se rekreira igrajući tenis.

– Tenis igram stalno, svaki dan. Naravno rekreativno, nije valjda profesionalno – našalio se Džinović.

Supruga i djeca 

Haris Džinović u sretnom je braku s Melinom. Njih dvoje imaju kćerku i sina, a Melina je veoma uspješna poslovna žena. Njene kreacije nose slavne ličnosti, među kojima su Dženifer Lopez (Jennifer) i Šeron Stuon (Sharon Stone).

Melina ističe da joj je porodica prioritet, a jednom prilikom za srbijanske medije je izjavila da pored Harisa živi bajku.

(avaz)