Zašto je hirurška odjeća zelene boje

Nekad su uniforme za medicinsko osoblje bile bijele. Međutim, početkom 20. stoljeća utvrđeno je da bi zelena boja uniformi uvelike pomogla hirurzima. Naime, bijela boja zbog svog intenziteta može dekoncentrirati hirurge koji se zapravo fokusiraju na crvenu boju krvi. Sličan efekt pojavljuje se pri izlasku osobe na sunce kad je vani napadao snijeg.

Budući da su zelena ili plava suprotne crvenoj na spektru boja, one pomažu hirurzima koji se tokom zahvata koncentriraju na pacijenta i crvenu boju organa i sl. Upravo stoga zelena ili plava boja hirurške odjeće, ne samo da pomaže liječnicima već njihov vid čini osjetljivijim na različite nijanse crvene boje. U konačnici, to im pomaže da bolje paze na sve detalje anatomije, čime se smanjuje mogućnost nastajanja pogrešaka tokom operacija.

Najstariji aktivni hirurg na svijetu

Doktorka Ala Ilinična Levuškina iz Rusije ima 89 godina, ali i dalje kao hirurg radi u bolnici. Svoju karijeru hirurga započela je kada je imala oko 30-ak godina. Danas, iako je u dubokoj starosti, Ilinična operira i do četiri pacijenta dnevno u bolnici grada Rjazanja 200-njak km udaljenog od Moskve.

Iskustvo joj se, naravno, ne može osporiti jer je do sada skalpel držala najmanje 10.000 puta, a tvrdi i da za 68 godina rada nije imala ni jedan smrtni slučaj! Baka hirurg će 5. maja napuniti 90 godina! Ala Ilinična je na najstariji hirurg u Rusiji, vjerovatno i najstariji hirurg na svijetu, koji obavlja hirurške operacije!

Rat je bolest, bolest je rat

Paracelzus se često spominje kao otac toksikologije. U tom smislu posebno je značajna njegova rečenica: „Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov.“ Ovo ostaje osnovni princip toksikologije. Količina supstance je izuzetno važna prilikom njene primjene. Male količine mogu imati pozitivan željeni efekat, dok pri većim mogu biti smrtonosne.

Na sličnu temu napisao je i rad o bolestima: „Postoje dvije vrste ratova na zemlji. Jedan zahvaljujući tvrdoglavosti, jer svaka sila je lošeg i nezakonitog porijekla. Drugi je rat naših dijelova tijela – bolest. Prvi ima ponos i svoju blistavu raskoš kao osnovu, drugi se događa u tijelu i neminovnost je kod koje više nema mjesta ponosu.“

 

 

(avaz.ba)