Autentični suveniri: Tradicionalna bh. jela kao magneti na frižideru

Ručno rađeni ili Made in China magneti su nezaobilazan suvenir sa svakog putovanja. Iako češće nailazimo na ove druge, postoje i oni koji stvaraju i ručno izrađuju autentične suvenire određenog područja.

Na jednu takvu ideju došao je i Saša Marlović iz Sarajeva, koji izrađuje ručno rađene magnete sa motivima tradicionalnih bh. jela, i omogućuje da turisti mogu pronaći jedan orginalan i za BiH autentičan suvenir.

Magnetići predstavljaju trodimenzionalno prikazana tradicionalna Bosankohercegovačka jela koja su omiljena mnogim Balkancima ali i hedonistima širom svijeta.

Za Akta.ba je kazao da je istovremeno htio napraviti nešto pristupačno, simpatično ali i originalno. Pojašnjava da cjeli proces pravljenja nije automatski ili mašinski, nego da svaki taj magnetić mora proći kroz nečije ruke, dok se napravi, oboji, lakira, zalijepi a to su sve faze koje unose duh u sam proizvod te ga čine prepoznatljivim i interesantnim.

JEDINSTVEN I UNIKATAN PROIZVOD

Sa druge strane, proces pravljenja je igra i opuštanje, jer je kako kaže, uistinu interesantno praviti male ćevape, somune, baklave, hurmašice, ražnjiće i druga ukusna jela.

“Ideja se javila prije dvije godine. Neki turisti su mi tražili preporuku za kupovinu suvenira, tražili su nešto naše domaće, ja im jednostavno nisam znao sugerisati. Sarajevska Baščaršija je puna kineskih magnetića, tanjirića ispresanih sa našim motivima, to na prvi pogled lijepo izgleda ali nema nekog duha u tome i nije autentično za nas. Istražujući  htio sam predstaviti kakav smo mi zapravo narod, a kako bolje nego kroz našu goastoljubivost i to da volimo dobro pojesti, a volimo i druge ugostiti. Stoga sam pomislio što tome ne dati neki potpis”, govori Marlović.

Tokom svog istraživanja naišao je i na ruski suvenir Babušku, kaže da bi to možda i bio dobar fol da su je preimenovali u Nanuška i malo izmjenili dizajn ali da je u svemu bilo jako malo ručnog rada koji se svugdje cijeni i tražen je.

Ćevape, somune, baklave i ostale bh. delicije izrađuju od gline ali i drugih vrsta materijala. Svaki magnetić je ručni rad i sam po sebi unikatan jer ne postoje šabloni niti kalupi za izlijevanje pa je svaki jedinstven.

Magnetići se mogu naći pod brendom Da Valja. Marlović kaže da je naziv brenda Da Valja registrovan kod Instituta za intelektualno vlasništvo BiH, kao i sami magnetići koji su registrovani kao industrijski dizajn.

“Naziv brenda došao je spontano. Svi koristimo tu riječ svakodnevno, premda je ona gramatički netačna ali vjerovatno zato što puno koristimo negaciju da nešto – ne valja, onda kad naglasimo da je nešto da valja to odzvanja i plijeni našu pažnju. Taj sleng, mogu ga tako nazvati – Da Valja je prema svemu sudeći bio pun pogodak”, kaže Marlović.

USKORO DA VALJA IGRICA 

Trenutno se magnetići mogu naručiti preko njihove facebook ili web stranice davalja.ba. Cijene magnetića kreću se od 5 KM do 17 KM.

U pregovorima su sa par suvenirnica i uskoro očekuju postizanje dogovora oko plasmana kroz njihove prodavnice.

“Naš kreativni tim je u vrlo kratkom periodu uspio napraviti dobar temelj za naše sljedeće korake razvoja brenda. Sam naziv i brend Da Valja je nešto što se može dobro iskoristiti i u marketinškom smislu povezati sam naziv  Da Valja, kao sleng za dobro urađen posao i stvarnim domaćim proizvodima, što samom proizvodu daje dodatni marketinški stimulans. U planu nam je registorvati certifikat kojim bi restoranima ili nekim drugim objektima mogli dati svojevrsnu nagradu ili obilježje nečega  Da Valja, jer sigurno niste jednom rekli hajmo pojest nešto da valja”, kaže Marlović.

Njihova priča ne završava sa magnetićima.

“U završnoj fazi nam je i plan izrade aplikacije u obliku igrice Da Valja koja će biti povezana sa osvajanjem i dobijanjem stvarnih nagrada a koje su povezane kako sa magnetićima, tako i sa partnerima koji će postati dio porodice Da Valja”, kaže Marlović.

Brend Da Valja treba u narednom periodu da postane slogan za dobar, domaći i kvalitetan proizvod što  ima za cilj promociju bh. proizvoda kako u BiH tako i izvan granica zemlje.