Dražen Žerić Žera o odlasku Darka Jeličića iz benda: Nije neka mustra svirati bubnjeve

Posljednjih nekoliko mjeseci grupa „Crvena jabuka“ našla se u žiži muzičke javnosti, a razlog je odlazak bubnjara Darka Jeličića Cunje. On je nakon 32 godine napustio popularnu grupu.  

Dosta se pisalo o razlozima Jeličićeve odluke, koji je tvrdio da je iz „Crvene jabuke“ „tjeran u proteklih devet godina na vrlo smišljene načine“.

Naši koncerti

S druge strane, frontmen „Crvene jabuke“ Dražen Žerić Žera (53) nije se povodom toga oglašavao u javnosti niti iznosio svoje mišljenje. Ubrzo nakon Cunjinog odlaska članovima sarajevskog benda pridružio se novi bubnjar.

Žera je ipak za „Dnevni avaz“ pristao govoriti o svemu tome. Poručio je da su uglavnom usmjereni na koncerte te da mnogo ne razmišlja o pričama koje kruže nakon Darkovog odlaska.

– To je bila priča jednog čovjeka i jedne strane, moja strana je „Crvena jabuka“, naši koncerti i publika. Novi bubnjar je Adrian Borić i zadovoljan sam kako radi i svira. Inače nije neka mustra svirati bubnjeve – kaže Žerić.

Proteklog petka „Crvena jabuka“ je svirala u bh. prijestonici, a Žera nam je kazao da je radostan što će sa Zdravkom Čolićem za Novu godinu zabavljati Sarajlije i goste bh. prijestonice sa svih strana svijeta.

Dobri pjevači

– Čast mi je biti u Sarajevu, jer je to grad koji je iznjedrio veoma dobre pjevače. Moram reći da Čola, ali i „Crvena jabuka“, pripadaju Sarajevu, ali i Sarajlije nama, i uvijek je tako bilo. Mora biti prisutan taj stari sjaj, najviše zbog toga što nas je sve manje, nema Davorina Popovića, Kemala Montena i drugih legendi koje su obilježile muzičku scenu bh. prijestonice. Mišljenja sam da je ovo pametna stvar i ako nešto mora biti najbolje, neka to onda bude u Sarajevu – poručuje frontmen „Crvene jabuke“ i dodaje da do kraja godine planiraju održati još nekoliko koncerata, a što se tiče novih pjesama, sačekat će 2018. godinu.

Sarajevska tradicija

Žera, koji već duže vremena živi u Zagrebu, kada dođe u bh. prijestonicu, ističe, ima nekoliko rituala koje mora ispoštovati prije svirke.

– Po običaju, obiđem staru raju koja živi u Sarajevu, a prije svega moram pojesti ćevape. To je postalo tradicionalno, čim dođem, slijedi porcija ćevapa. A nakon toga svakako odem i do Baščaršije, gdje svratim i na pitu – poručuje Žera.

 

(avaz)