Evo ko je sve optužen za seksualno zlostavljanje nakon skandala s Weinsteinom

Iako je od skandala oko Harveyja Weinsteina prošlo tek nekoliko sedmica, javile su se stotine žena koje su optužile niz muškaraca u Hollywoodu za seksualno uznemiravanje i nedolično ponašanje.

Weinsteinova mreža počela se rasplitati početkom oktobra kada je New York Times objavio reportažu u kojoj su detaljno opisani slučajevi njegova neprimjerenog ponašanja prema kolegicama. Među njima su bile Ashley Judd i brojne druge.

Weinstein je ubrzo izbačen iz Akademije koja dodjeljuje Oskare, dobio je otkaz u svojoj tvrtki i žena ga je ostavila. Reportaža o Weinsteinu je uzrokovala lavinu optužbi nekoliko desetaka žena, od kojih su ga neke optužile i za silovanje.

dustin-hofman

Spisateljica Anne Graham Hunter je optužila oskarovca da ju je dirao po stražnjici i govorio joj prostote kada je imala 17 godina. Nakon nje, javila se i poznata scenaristica Wendy Riss Gatsiounis, kojoj je Hoffman navodno uputio neprikladne komentare.

brett

Dan ranije u centru pažnje je bio redatelj i producent Brett Ratner kojeg je šest žena optužilo za napastovanje i napade, među kojima su glumice Olivia Munn i Natasha Henstridge.
Potonja optužuje Ratnera da ju je prisilio na oralni seks početkom devedesetih.

terry
Slavni modni fotograf, pred čijim su objektivom stajale zvijezde poput Rihanne, Kim Kardashian, Beyonce i mnogih drugih, optužen je da je imao spolne odnose sa svojim modelima, no čini se kako su mnogi od njih bili prisilni.

– Harvey Weinstein je Bambi u usporedbi s njim- rekao je izvor za The Sun.

Nakon što su optužbe isplivale, Richardsonu su brojni prestižni časopisi, među kojima je i Vogue, otkazali saradnju.

kevin-spejsi1
Glumac Anthony Rapp je optužio slavnog glumca da ga je seksualno napao kada je imao samo 14 godina. Spacey, koji je tada imao 26 godina, u službenoj je objavi rekao da se ne sjeća toga, ali da se izvinjava i da je vjerovatno bio pijan. U istoj objavi je napisao da je gay.

Nakon što je svijet obišla vijest o optužbama protiv Spaceya, Netflix je rekao da ukida seriju Kuća karata u kojoj glumci ima vodeću ulogu.

james
Holivudskog scenarista i redatelja je za seksualno zlostavljanje optužilo više od 300 žena. One su za Los Angeles Times otkrile da ih je redatelj mamio u hotelske sobe, setove i slična mjesta tvrdeći da je riječ o audicijama, no ubrzo bi postalo seksualno.

Među ženama koje su optužile Tobacka, našle su se i glumice Selma Blair i Rachel McAdams.
Toback je rekao da su optužbe protiv njega “je*ene laži”.

ben

Oskarovac i redatelj je bio prvi koji je rekao da je šokiran Weinsteinovim ponašanjem. No, glumica Rose McGowan je rekla da je znao što se događa i sve vrijeme šutio.
Ubrzo nakon toga i protiv samog su Afflecka počele stizati optužbe. U javnost je isplivao video u kojem neprimjereno dodiruje glumicu Hilarie Burton.
Ben se ispričao za taj incident.

george-bush
Glumica Heather Lind je rekla da ju je bivši američki predsjednik dirao po stražnjici dok su pozirali za fotografiju. Bush, koji je u kolicima, to je, čini se, često činio jer je Lind rekla je njegova supruga okrenula očima i rekla “ne opet”. Kasnije se javilo još žena s istom pričom.

mark
Ugledni američki politički novinar se suočio s optužbama pet žena koje su ispričale svoja neugodna iskustva CNN-u. Halperin je svoje bivše kolegice s ABC Newsa navodno neprikladno dodirivao, nagovarao ih na seks i na silu ih ljubio. Novinar se ispričao i dao ostavku.

chris
Deseci žena su optužili kreatora crtića The Loud House za neprimjereno ponašanje i seksualno uznemiravanje. Savino se ispričao, a Nickelodeon ga je otpustio.

 

 

(avaz)