“Putevi Valtera” adut za privlačenje turista iz Kine

Ministrica okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine Edita Đapo razgovarala je s delegacijom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije o turističkoj sezoni u Bosni i Hercegovini i Srbiji.

S delegacijom predvođenom pomoćnicom ministra za turizam Renatom Pindžo razgovarano je i o izazovima s kojima se susreću zemlje kada je turizam u pitanju, posebno problemu kratkog zadržavanja turista, ali i potrebi regionalne saradnje i pružanja zajedničke turističke ponude.

Posebno je razgovarano o IPA programima na kojima mogu učestvovati Srbija i BiH, kao i programu Interreg Adrion, te potrebi za zajedničkim radom na kvalitetnim projektima, koji bi se mogli finansirati ovim putem.

Pored projekata prekogranične saradnje, razmijenjena su mišljenja oko projekta namijenjenog dovođenju turista iz Kine, odnosno projektu “Putevima Valtera”, kao i o iskustvima s održanog 6. Globalnog foruma turističke privrede (GTEF) u Macaou u Kini, na kojem je i BiH imala svoje predstavnike.

Srbija je ukinula vize kineskim građanima, a također postoje i direktne avio-linije, što može biti dobra prilika da iz Srbije posjete BiH, jer Kinezi tokom svog boravka žele posjetiti što više zemalja i znamenitosti, istaknuto je na današnjem susretu.

Ministrica Đapo je pohvalila dobru saradnju između dvije zemlje kada je turizam u pitanju i istakla da će podržavati sve projekte regionalne saradnje, koji će dovesti što veći broj turista u BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

 

 

(akta.ba)