Dokad ćeš gurati, Sizife?

piše: Jasmin Tajić

Kada za nešto kažemo da je “Sizifov posao”, mislimo na neki težak, uzaludan i često besmislen posao.

Po grčkoj mitologiji, Sizif je bio kralj jednog starogrčkog grada i najlukaviji i najmudriji čovjek na svijetu, koji je nekoliko puta nadmudrio i same bogove.Sizifovski posao je rad u bosanskohercegovačkom rukometu.

Novi Sizif je Bilal Šuman, selektor rukometaša BiH, koji gura li gura više od godinu, ali kamen se vrati tamo odakle ga je počeo gurati. Više od godinu Šuman je selektor i nema kroz šta nije prošao, a realno je da se u svom mandatu mnogo više bavio onim stvarima koje nisu u opisu njegovog posla, nego onim na terenu.

I ovdje je to sve normalno. I ovdje je heroj dok ne izgubi, a kad izgubi, bolji su od njega svi bili. I Dragan Marković i Vojislav Rađa i Kasim Kamenica i Halid Demirović i Abas Arslanagić i Nevzad Sirčo i Sead Hasanefendić.

Taman što se (ponovo) vinuo u zvijezde pobjedom protiv “goropande” Estonije u Skenderiji sa 31:24, samo tri dana kasnije, pao je tako nisko da ni sam sada ne zna kako da se izvadi. Šuman je, vjerovatno previše nesvjestan i neinformisan situacije u kompletnom bh. rukometu, žarko želio da postane selektor BiH.

Čupalo se sa svih strana i lobiralo, a Šuman je predstavio projekat na kojem bi mu pozavidio i Claude Onesta, osvajač svih mogućih medalja. No, prijedlog projekta nije dovoljan ako nema logistike, a ovdje – vrlo jasno – nema nikako.

Koga to, ustvari, boli briga za državnu reprezentaciju?

Koga ona uopšte zanima?

Kome ona uopšte treba?

Ne jednom, već više puta dok sam razgovarao sa legendarnim Veselinom Vujovićem, rukometnim magom, kazao mi je da je BiH najtalentovanije područje za rukomet.

Ali čemu talenat, kada nema pravog rada, kada nema, vraćam se opet, logistike? Ko to, ustvari, vodi bh. rukomet i koliko oni koji ga vode znaju o tom sportu? Pa nimalo. Jer da znaju i da ih interesuje, onda nikad ne bi dozvolili da izgubimo od Estonije. Ne potcjenjujem Estoniju, ali radi se o zemlji u kojoj je rukomet hobi i iz koje u ostatak Evrope svakih pet godina ode jedan igrač da igra u jakoj ligi.

Ako odu dva u prvih pet godina, na trećeg se čeka još pet.Nije u subotu u Tallinnu bila problem Estonija, koja nije odigrala ništa bolje od onoga što je tri dana ranije pokazala u Sarajevu. Problem smo mi.

Iako zanemarimo sve probleme oko reprezentacije, koji će sada biti alibi i selektoru i igračima za sve što se dešavalo u Tallinnu, onda dolazimo na to da mi nemamo kult reprezentacije.

Nemamo vođu reprezentacije ili bolje da kažemo, nemamo reprezentaciju. Nemamo mi ni Savez, niti smo ga ikad imali. Kult reprezentacije se ne stvara na način da imamo 28 igrača na okupljanju. Takav trening više liči na seosku igranku. Uredu je bilo u prvom mandatu pozivati toliko rukometaša, ali dosad se već trebao iskristalizirati kostur ekipe i ne može biti prostora da se svaki put probaju po jedan ili dva nova.

Poziv jednostavno treba da zasluže oni koji “razvaljuju” u svojim klubovima i koji su neki bitan faktor, osim ako to nisu druge lige, ili bar ako jesu, da ne igraju za timove koji su bliže 3. ligi nego prvom rangu takmičenja. Ali ovdje sve može, jer imamo probleme oko Saveza.

A problemi se neće sami riješiti i ne rješavaju se samo u Sarajevu u kancelariji Saveza.Oni se moraju rješavati i u sjedištima entitetskih, kantonalnih i regionalnih saveza, čiji predstavnici sjede u rukometnoj vladi BiH.

Naši apsurdi idu toliko daleko da potpredsjednik Saveza (čitaj Zdravko Milićević) za komesara Kupa podrži haškog optuženika (čitaj Dragomira Šaponju). I tako se naši krugovi otvaraju i zatvaraju, a Estonija slavi i misli da nas je nadigrala jer je bolja. A nije bolja, nego smo mi loši i nemamo viziju i nemamo jasan cilj na terenu. Nemamo igru i nemamo sistem.

Od podmlađivanja državnog tima ostali smo na tome da nas nosi 37-godišnji Nikola Prce i njemu realno nema zamjerke. A Sizif će gurati, valjda negdje izgura…

 

(sport1.ba)