Američki naučnik u potrazi za tragovima Nuhove arke na planini Ararat

Američki geolog i paleontolog Raul Epserante stigao je u provinciju Agri kako bi na najvišoj turskoj planini Agri (Ararat) istraživao tragove i dokaze da se u tom dijelu Anadolije nasukala Nuhova arka nakon potopa, javlja Anadolu Agency (AA).

Esperatne će u Agriju prisustvovati i 4. Međunarodnom simpozijumu o nasukavanju Nuhove arke, a zatim će započeti istraživanje na terenu.

U izjavi za AA, Esperante je kazao da je iz Kalifornije došao kako bi istraživao kakve sve katastrofe su se dogodile u tom dijelu Turske i da bi tragao za dokazima o Nuhovoj arki.

-Istraživat ću obronke planine Ararat na kojoj postoje tragovi Nuhove arke. Moje podruje istraživanja su velike katastrofe u prošlosti. To ću i ovdje raditi i na kraju ću napisati i objaviti rezultate do kojih dođem – kazao je Esperante.

Reporterska ekipa tom prigodom je iz zraka snimila obronke planine na kojoj se vjeruje da se nasukala Nuhova arka.

U Agri je stigao i profesor sa Univerziteta u Istanbulu Oktay Belli koji duže od četiri decenije vrši arheološka istraživanja na Araratu.

-Potop i Nuhova arka nisu legende, već događaj koji se stvarno dogodio. Sve svete knjige govore o tome. To se dogodilo ovdje, u Anadoliji. Poštujemo taj dio naše nacionalne kulture – kazao je Belli.

Ukazujući na tradiciju ašure koja se održava svake godine u prvom mjesecu hidžretskog kalendara (muharem), Belli je kazao da je i ta tradicija pokazatelj poštivanja Nuhove arke koja je bila spas tokom davnog potopa.

-Nuha smatramo drugim ocem čovječanstva. Vjerujemo da je on upravo ovdje živio i ponovo gradio civilizaciju i zato organiziramo simpozijume i prigodne skupove. Ponosni smo na to – kazao je Belli.

Ukazujući da cijela svjetska javnost prati istraživanja vezana za Nuhovu arku, Belli je kazao da su simpozijumi do sada rezultirali objavljivanjem 108 radova koji govore o toj temi.