Mlada Jajčanka izdala svoju prvu knjigu

I dok u današnjoj surovoj realnosti većina naše omladine svoje slobodno vrijeme provodi u kafićima, kladionicama, na ulicama još uvijek nam ostaje tračak nade da će se jednog dana ta, nažalost činjenica promijeniti ili bar smanjiti broj.

Adelisa Begić nam je dala nadu u bolje sutra za našu omladinu. Mlada Jajčanka je sa nepunih 16 godina izdala svoju prvu knjigu i ne želi samo tu stati, jer je već u pripremi nova, njena druga knjiga.

Adelisa je rođena 6. Septembra, 2001. godine u Zenici. Trenutno živi u “Kraljevskom” gradu Jajcu gdje pohađa Srednju Medicinsku školu “Nikola Šop”. Prvu knjigu je izdala sa 14 godina, koja nosi naziv “Tvoja ljepota mijenja svijet”. Naime, radi se o jednom ljubavnom romanu a čiju je radnju smjestila u glavni grad naše države.

“Sarajevo je oduvijek bio grad koji me posebno privlačio. Knjigu sam započela pisati baš u Sarajevu tako da sam odlučila radnju smjestiti u naš glavni grad i da tu bude centar dešavanja”, kazala nam je Adelisa o svom prvom ljubavnom romanu.

Adelisu smo upitali kako je došla na takvu ideju i odakle dolazi inspiracija za pisanjem, te šta planira poslije završetka srednjoškolskog obrazovanja.

“Imam bujnu maštu i svoje misli i osjećanja sam odlučila prenositi na papir. Kada sam shvatila da se papiri svakodnevno množe i da su dnevnici popunjeni od korice do korice sve to sam odlučila spakovati u jedan roman.”

Dalje, u svom intervju Adelisa nam priča da je pisanje jednostavno ispunjava te dozvoljava da odluta u svijet kakav ona želi da bude.

“Kao što većina mojih vršnjaka odluči da se bavi nekim sportom ili da svoje slobodno vrijeme provode u kafićima mene pisanje ispunjava i odlutam u neku drugu sferu, tamo gdje su stvari posložene onako kako ja želim. Inspiraciju pronalazim u svemu. Knjige koje pišem nemaju nikakvu povezanost sa mojim životom. Ja pišem knjigu, a ne ona mene.”

Pored toga što je stanje u našoj državi sve gore iz dana u dan, omladina svakodnevno odlazi iz države, Adelisa nakon završetka Srednje škole želi ostati u BiH.

“Planiram nastaviti školovanje u Bosni i Hercegovini. Želim da ostanem u svojoj državi i da tu gradim svoju karijeru kao pisac, ali i kao budući medicinar. Volim medicinu i što se toga tiče želim nastaviti sa medicinom.”

(Hronika.ba/J.Rujanac)