Intenzivne pripreme za turističku sezonu na Jahorini

Direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić izjavio je Srni da se u ovu planinsku ljepoticu, koja se sada nalazi na krucijalnoj prekretnici, ulaže prvi put poslije čuvenih Olimpijskih igara.

On je naveo da se uveliko priprema predstojeća zimsku sezona, ubrzani su radovi na izgradnji gondole-žičare, a organizuju se i brojna kulturna dešavanja.

Jahorinu je posjetila i delegacija opštine Čajetina, predstavnici Javnog preduzeća “Gold gondola” i Turističke organizacije Zlatibor, s ciljem ostvarivanja međusobne saradnje.

“U Olimpijskom centru `Jahorina` ugostili smo delegaciju sa Zlatibora i predstavili im započete radove na uređenju ski-centra Jahorina. Kako smo preduzeća srodne delatnosti ovo je bila dobra prilika da razmijenimo iskustva u radu i da otpočnemo saradnju na međusobnoj promociji turističke ponude ove dve regije”, rekao je LJevnaić.

Gosti su obišli radove na sistemu za vještačko osnježavanje, jezero koje se gradi na vrhu Jahorine i staze koje se uređuju za predstojeću zimsku sezonu. Upriličen je i obilazak ski-centra Ravna planina, koji se nalazi tri kilometra od centra Pala, gdje su otpočeli radovi na izgradnji gondole-žičare.

Do sada su završeni stubovi u prvoj fazi za tu žičaru nadomak Pala dužine 1.350 metara, a kabine se očekuju do početka zimske turističke sezone.

Tokom susreta razmijenjena su iskustva u pogledu gradnje žičara i osnovnih karakteristika objekata. Kompletna gondola do Jahorine biće duga 6,5 kilometara i imaće 74 stuba, dok će Zlatiborska gondola, koja će imati 36 stubova i jednu međustanicu biti dugačka 8.950 metara.

“Sa opštinom Čajetina smo oduvek imali dobru saradnju, poželeli smo im da sa uspehom završe započeti projekat izgradnje najduže gondole na Balkanu i da se uskoro zajedno provozamo”, dodao je Ljevnaić.

On je goste pozvao da im se pridruže u, kako kaže, više nego zabavnoj i obećavajućoj predstojećoj zimskoj sezoni na Jahorini kada će organizovati brojne događaje i koncerte.

Među dešavanjima, izdvojio je koncert Željka Joksimovića za Novu godinu ispred hotela Bistrica i “Egzit” festival koji će biti održan od 15. do 18. marta naredne godine.

Ovom prilikom obnovljena je dugogodišnja saradnja opština Čajetina i Pale, te dogovorena posjeta Zlatiboru s ciljem razvoja novih projekata i uspostavljanja partnerstva u turizmu i drugim oblastima.

Delegacija iz Čajetine sastala se i sa predstavnicima grada Istočno Sarajevo, gdje je dogovoreno da u narednom periodu potpišu protokol o saradnji koji će izroditi neku novu ideju, a prije svega kreiranje zajedničkog turističkog proizvoda koji će biti atraktivan za turiste.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Miroslav Lučić rekao je da opština Čajetina i grad Istočno Sarajevo računaju u velikoj mjeri na turističke potencijale kojima raspolažu.

“Ovo je bila prilika da razmijenimo iskustva kako bi turističku ponudu u narednom periodu što više unaprijedili i pomogli da se naši turistički potencijali, pogotovo Olimpijski centar `Jahorina`, promovišu na pravi način kako bi obezbedili još veće prisustvo domaćih i stranih turista”, naveo je Lučić.

 

 

(akta.ba)