Sindikati u SBK-u: Kolektivni ugovor prioritet za prosvjetne djelatnike

Prvi put, nakon 15 godina, prosvjetni radnici u Srednjobosanskom kantonu (SBK) nemaju zaključen kolektivni ugovor te stoga nemaju riješena elementarna prava iz radnog odnosa, poručeno je danas tijekom mirnih prosvjeda koje je organizirao Koordinacijski odbor četiri sindikata obrazovanja u SBK-u.

Prosvjednom šetnjom, te okupljanjem ispred zgrade kantonalne Vlade, predstavnici sindikalnih podružnica osnovnih i srednjih škola poručili su da je kolektivni ugovor prioritet za uposlene u školstvu, te da se “nikada neće pomiriti s tim da Vlada svojim odlukama, s vremena na vrijeme, mijenja radno-pravni i ekonomsko-socijalni status zaposlenih u obrazovanju”.

Tražimo potpisivanje kolektivnih ugovora koje smo ispregovarali još prije nekoliko mjeseci i za koje garantiramo da ne donose nikakav financijski udar na proračun. Ne želimo da ovisimo o dnevno-političkoj situaciji i bez ispunjenja naših zahtjeva ubuduće se možemo okupiti i u većem broju, kazao je novinarima dopredsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja u SBK-u Abdulah Serezlija.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK-a Muhamed Pajić upozorio je da se, uz nezaključivanje kolektivnog ugovora, primjenjuje i Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju nastavnika koji je Općinski sud u Travniku, u prvostupanjskom postupku, proglasio nezakonitim.

Kolektivni ugovor smo usuglasili, ali Vlada ga, iz nama nepoznatih razloga, ne želi ratificirati i mi smo dovedeni na razinu potpuno obespravljenih ljudi. Implementira se i Pravilnik o ocjenjivanju i napredovanju, koji je Sud proglasio nezakonitim, što stanje dodatno usložnjava, kazao je Pajić.

Kako je kazao predsjednik Neovisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK-a Goran Puletić, uz zahtjev za zaključivanje kolektivnog ugovora te stavljanje van snage Pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju, prosvjetni djelatnici traže i povećanje osnovice za obračun plaća, s obzirom na to da se životni troškovi povećavaju, a primanja godinama ostaju ista.

Nakon čitanja prosvjednog pisma i obraćanja ispred zgrade Vlade SBK-a, prosvjednici su se razišli, a najavljeno je da će se čelnici četiri sindikata obrazovanja danas sastati s predstavnicima kantonalne Vlade.

 

 

(Fena)