Nekropola stećaka Katica u selu Bistrica 30. nacionalni spomenik BiH u Jajcu

 

Nakon što je Društvo za zaštitu kulturno-povijesnih i prirodnih vrijednosti Jajce Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH podnijelo peticiju za proglašenje ove nekropole nacionalnim spomenikom BiH danas su nekropolu obišle Mirela Mulalić Handan, pomoćnica Izvršnog dužnosnika Komisije i Nermina Katkić, saradnik za arheologiju.

Uskoro će nekropola Katica koja ima 23 stećka od kojih je većina s karakterističnim nišama, biti proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

-Imenovana Komisija zvanično posjetila Franjevački samostan u Jajcu i obavila razgovor s gvardijanom fra Antom Šimunovićem s ciljem utvrđivanja kriterija i procjenom vrijednosti za proglašenje Franjevačkog samostana u Jajcu nacionalnim spomenikom kulture od izuzetnog značaja. U obilasku grada Jajca razgovarali smo kolega arheolog Franjo Leovac i ja između ostalog o drugim aktualnostima u našem gradu, vandalski čin na tvrđavi rušenja zidova i prsobrana te ugroženost zaštićene zone građevinskim i zemljanim radovima kao i nedostatak komunikacije između nadležnih institucija koji se bave zaštitom kulturno- prirodnog nasljeđa u lokalnoj zajednici, rekao je  arheolog Mirza Kapetanović.

Legenda o stećcima

Ljubica Brtan Cvitanović je rođena u blizini ovih stećaka u Gaju za koje se vežu razne priče i legende.

-Odrasla sam igrajući se na njima i oko njih. Ti stećci su bili moja cvjećara, ordinacija, bolnica… Upoznala sam i mnoge arheologe koji su sa zanimanjem prikupljali informacije o njima, a duboko u sjećanje urezao mi se arheolog sa Novog Zelanda, govori Brtan–Cvitanović.

Jedan stećak svake godine je svijetlio i to uvijek u isto vrijeme. Ovaj fenomen se pojavio prije 30 godina.

-Sjećam se još kao dijete, da je jedan stećak svake godine svijetlio, ali uvijek u isto vrijeme, obično oko tri sata ujutro. Moj otac je prvi vidio tu neobičnu pojavu, prišao je stećku na par metara i vidio “vatrene iskrice” koje su frcale iz njega, govori nam ona, te dodaje:

-Sljedeće večeri kada su se svi okupili čekajući “vatrene iskrice” iskrica više nije bilo, ali odlučili su otkopati grobnicu, u kojoj su se nalazili žensko i muško tijelo, te tijelo bebe. Kosti su kasnije odnešene u Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

 

 

(Jajce Online/Tvrtko Zrile/agencija jajce)