Knjiga Akifa Agića ‘Reload – Priče iz života’ promovirana u Jajcu (FOTO)

Sinoć je u sali Doma kulture Jajce promovisana zlatna knjiga „Reload -Priče iz života“, autora Akifa Agića. O knjizi su, pored autora, govorili njegov sin Muzafer Agić i Mevzudin Duranović.

Knjiga je rezultat dugogodišnjeg istraživačkog rada. Ona je rezultat rada i na knjigama „Krvavi siječanj“ i „Svjedoci zla“ koje tek trebaju izaći, a ova zlatna knjiga se izdvojila kao posebna.

Zlatna knjiga je srž svog rada kojeg ja činim u svojoj arhivi od ’80. i ’90. godina do današnjih dana. Ona čini jednu istinsku srž sa svime što se događalo s mnogo emocije, suza, te je obuhvatila dosta toga – prijeratni život, ratni i poslijeratni, te tako šalje poruke da BiH uz sve ono što imamo, a imamo stradanja i strahove, imamo i ljepote’.

-Zlatna noć u Jajcu je bila posebna. Tako dragi prijatelji Zlatnu knjigu su usrečili svojim prisustvom i učinili ovo veče da bude nezaboravno. Puno vam hvala i dok budete čitali Zlatnu sjetit čete se skoro svega iz zlatni noći. Ljubiti, a ne ubiti. Kada imaš dvije jabuke, podaj jednu onom ko nejma ni jednu. Bosna ta ovozemaljska čarolija je sreča koju moramo bolje koristiti, rekao je Agić.

Ovo knjiga koja se čita u jednom dahu i kojoj se iznova vraćate, svjedočanstvo je ovo za bolju budućnost.

Tokom večerašnje promocije prikazan je Agićev dokumentarni film “Istina”, potresno svjedočanstvo s autentičnim snimcima o stradanjima i ratnim patnjama žrtava na području Prozora i Gornjeg Vakufa.

U Domu kulture Jajce večeras je održana promocija knjige "RELOAD" čiji autor je Akif Agić, ratni reporter i novinar.

Posted by JAJCE ONLINE on Thursday, October 12, 2017

Akif Agić radi na istraživačko dokumentarnom arhivu koji ima cilj procesuirati ratne zločince koji su činili zlo po BiH.

Bio je dopisnik pres službe trečeg korpusa, pres službe sedmog korpusa, pres službe Armije R BiH i referent informisanja štaba General štaba Armije Republike BiH, što je i najveća vojna funkcija tokom rata

Objavio je hiljade televizijiski i radijiski izvješataj na RTV BIH i drugim medijima a tokom 1993 i 1994 godine je bio najslušaniji ratni reporter sa ratom zahvačenog teritiorija RBiH.

Film Istina je potpomogao zaustavljanje rata između Hrvatske i BiH , što je krunisano Vašingtonskim sporazumom koji je značio završetak nepritaljestva.
Reportaža “Pismo predjednik” je možda i najbolji ratni materijal poslije kojeg i presjednik Alija Izetbegović u potpunosti mijenja politički i vojni stav prema Hrvatskoj.
Pored toga značajan je film “Tri brata” koji na umjetnički način oslikava strahote koje se dešavaju u BiH, posebno mjesto zauzima ratni film “Galičica” koji sa orginalnim snimcima iz akcija predstavlja istorijisko bogatstvo Bošnjaka..

Rad AA  smatra se pouzdanim i tačnim te su s njim koristili i istražni organi u Hagu što je bilo temelj presude u Hagu za udruženi zločinaćki poduhvat na čijem čelu je bio Franjo Tuđman.

Akif Agić svjedoći sa svojim sagovornicima o strašnom zlu i bori se za državnost i cjelovitost BiH, osobito za suživot svih onih koji vole svoju domovinu BiH.

Živi i radi u Gornjem Vakufu.

 

 

 

(Jajce Online)