U FBiH od bolesti povezanih s pušenjem dnevno umire 30 osoba

Blizu 11.000 građana FBiH godišnje umire od bolesti koje se dovode u vezu s pušenjem koje je najrasprostranjenija bolest ovisnosti, konstatirano je na Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koju je organiziralo Federalno ministarstvo zdravstva.

Resorno ministarstvo se nada podršci Parlamenta FBiH, a hotelijeri, restorateri i pušači zahtijevaju izmjene i dopune.

-U FBiH puši 44 posto odraslih, a više od 50 posto ih je izloženo pasivnom pušenju. 13 posto srednjoškolaca konzumira cigarete, a više od 60 posto ih je izjavilo da je svakodnevno izloženo pasivnom pušenju. Ove brojke nas sve trebaju zabrinuti. Očekujemo da zakon smanji ove trendove, a zatim da ih zaustavi. Iskustva zemalja koje su provele slične zakone i dobile zadovoljavajuće rezultate nam govore da smo na dobrom putu. Smanjio se i broj oboljelih i broj umrlih. Zakon bi sve to trebao staviti pod kontrolu, kazao je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da su zaštita i unapređenje javnog zdravstva i stvaranje životnog okruženja bez duhanskog dima glavni cilj zakona, a profesor ekonomije s Univerziteta Illinois u Chicagu Fran Chaloupka tvrdi da će on pozitivno utjecati i na ekonomiju.

-Ovakav zakon ima ekonomskog smisla. Upoznati smo o činjenici da korištenje duhana stvara ogromne troškove, koliko za sisteme zdravstvene zaštite, toliko i u vidu izgubljene produktivnosti koja je izazvana bolešću i smrću uzrokovanom duhanom. Ti troškovi na globalnom nivou iznose 1,4 trilijuna američkih dolara. Priče o štetnim utjecajima na ekonomiju nisu točne, naprotiv, ekonomije napreduju, ne dolazi do krijumčarenja i poslovanje se poveća. Duhanska industrija lobira suprotno jer ima ogromne ekonomske interese, rekao je Chelupka.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH Amir Hadžić ne vjeruje u priču o ekonomskom napretku, ali ističe da su vlasnici ugostiteljskih objekata za zakon, onaj koji omogućava objektima da se opredijele da će biti za pušače ili nepušače.

Mi smo za zakon kao u Hrvatskoj, Austriji, Danskoj i drugim zemljama gdje je malim objektima data mogućnost da se opredijele, da se na vidnim mjestima istakne da je prostor za pušače, a da struka propiše uslove koje objekt mora zadovoljiti. Niko ne razmišlja o radnim mjestima, priča o boljoj ekonomiji je obmana, poručio je Hadžić.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da zakon ne podrazumijeva posebne prostorije jer su se one pokazale neisplativim i neefikasnim jer izgledaju kao male kabine, a velika su investicija.

Zaključeno je da zaštita pušača ugrožava prava nepušača, nakon čega su iz Udruženja građana “Kuš na me” poručili da će pušači odlaziti u Republiku Srpsku kako bi uživali svoja prava.

 

 

(drukciji.ba)