Priređivači igara na sreću u FBiH: Institucije sudjeluju u kršenju Zakona o fiskalnim sistemima

Privatni priređivači igara na sreću u FBiH tvrde kako institucije Federacije BiH kontinuirano i svjesno ignorišu odredbe Zakona o fiskalnim sistemima. Zakon primjenjuju na privatnim priređivačima, ali ne i na priređivačima igara koje su u vlasništvu države. 

“Iako Zakon o fiskalnim sistemima jasno propisuje obvezu evidentiranja prometa putem fiskalnih kasa, Lutrija BiH niti u jednom od svoja 144 uplatna mjesta nema fiskalnu kasu i ne izdaje fiskalne račune. Ovdje se radi o evidentnom kršenju Zakona o fiskalnim sistemima, što Poreska uprava FBiH, Federalno ministarstvo finansija i Vlada FBiH itekako znaju, ali uporno zatvaraju oči te prema tome sudjeluju u kršenju zakona”, tvrde privatni priređivači, prenosi agencija Patria.

Iz Porezne je ranije rečeno za Patriju da je tačno da Lutrija BiH nema fiskalne kase u svim poslovnicma, te da je takvu odluku donijelo Ministarstvo finansija. „Ova kompanija ima pet instaliranih fiskalnih uređaja u sjedištu pravnog lica. Lutrija BiH je dobila od Federalnog ministarstva finansija stav da može evidentirati promet u zbirnom iznosu“.
Privatni priređivači igara na sreću ne priznaju takav odgovor. Takva odluka, smatraju, ako i postoji ona je diskriminirajuća. Stavlja u neravnopravan položaj privatni u odnosu na državni kapital.

„Zakon o fiskalnim sistemima jasno propisuje da ne može samo jedan privredni subjekt iz neke djelatnosti biti izuzet od obveze fiskalizacije. Izuzeti mogu biti svi ili niko“, ističu privatni priređivači igara na sreću. Dodaju i to da oni u svim poslovnicama imaju fiskalne kase te izdaju fiskalne račune, što inspektori Porezne uprave FBiH redovno kontroliraju.
Privatni priređivači spočitavaju Vladi, ministarstvu i Poreskoj upravi i to da ne vrše redovitu kontrolu poslovnica Lutrije BiH, dok su inspektori vrlo često u privatnim poslovnicama.

Na ovu teme nisu željeli govoriti iz Federalnog ministarstva finansija. Uprkos Zakonu o slobodi pristupa informacijama FBiH iz Ministarstva ni nakon 20 dana nije moguće dobiti odgove na pitanja: „Poštuje li Lutrija BiH Zakon o fiskalnim sistemima?“, „Kojom Odlukom Vlade FBiH je Lutrija izuzeta iz obveze fiskalizacije?“, „Kada je Poreska uprava FBiH vršila kontrolu i nadzor poslovanja uplatnih mjesta Lutrije BiH i jesu li pri tome uočene ikakve nepravilnosti?“, „Jesu li sukladno Zakonu o fiskalnim sistemima svi priređivači igara na sreću uvezani na direktnu online vezu sa serverom Porezne uprave FBiH?“

 

 

 

(N1)