Nakon Armanija i Huga Bossa i Gucci prestaje koristiti krzno

Još jedno značajno modno ime odlučuje se za humaniju modu. Trendovi dolaze i prolaze, no sve je jasnije da je budućnost mode bez životinjskog krzna.

Organizacije The Humane Society of the United States (HSUS) i LAV te međunarodna koalicija Fur Free Alliance (FFA) sa zadovoljstvom su objavili da je u svijetu vodeća modna kuća Gucci objavila da više neće koristiti životinjsko krzno počevši od svoje kolekcije za proljeće i ljeto 2018. godine.

Marco Bizzarri, predsjednik i glavni direktor Guccija, objavio je ovu odluku u srijedu 11. listopada 2017. tokom događanja Kering Talk na londonskom koledžu mode i izjavio:

„Jedna od suštinskih vrijednosti je društvena odgovornost i nastavit ćemo stremiti prema boljem za okoliš i životinje. Uz pomoć HSUS-a i LAV-a, Gucci jedva čeka napraviti ovaj sljedeći korak te se nada da će nadahnuti ostale na inovaciju i podizanje osviještenosti mijenjajući luksuznu modnu industriju nabolje.”

Ova odluka rezultat je dugogodišnje suradnje HSUS-a i LAV-a, članica Fur Free Alliancea, međunarodne koalicije koju čini više od 40 organizacija za zaštitu životinja koje zajedno rade na ukidanju trgovine krznom.

PJ Smith, stariji menadžer za modu pri HSUS rekao je “Ovom objavom Gucci će pomoći promijeniti način na koji luksuzna modna industrija doživljava životinje. Postoji rastući dio novih, etički osviještenih potrošača kojima je stalo do inovacija i društvene odgovornosti te ne žele imati ništa sa zastarjelim i okrutnim proizvodima poput krzna.”

Simone Pavesi, menadžer programa mode bez životinja pri LAVu, istakao je: “Odluka Guccija će radikalno promijeniti budućnost mode. Poštovanje prema životinjama postaje sve prožetije u vrijednostima ljudi  i velika modna imena postupno uključuju politiku društvene odgovornosti kako bi to odrazila.

Kako moda sve više i više postaje etičnija, tako će lanci nabave koji uključuju životinje postati stvar prošlosti.”

Politika nekorištenja krzna Guccija uključuje kune, kojote, kunopse, lisice, kuniće i astrahan (perzijsko krzno janjadi ubijene kao fetusi ili tek nekoliko dana nakon rođenja), kao i sve ostale vrste životinja uzgajanih ili ulovljenih posebno radi njihova krzna.

Maida Šabeta, predstavnica Koalicije bez krzna BiH ovu je vijest prokomentirala riječima: “Krzno pripada prošlosti. Velike modne kuće sve više odbacuju ovaj nepotrebni komad “materijala”, dok se širom Evrope zabrane uzgoja životinja radi krzna donose i stupaju na snagu.

Znajući to sve, BiH bi morala, bez daljnjih ometanja, omogućiti stupanje na snagu zabrane uzgoja radi krzna 1. 1. 2018. godine. Naslućuje se kraj jednoj od najokrutnijih industrija današnjice, a i velikog neprijatelja okoliša. Bila bi sramota da BiH to zadnja spozna.”

Joh Vinding, predsjedavajući organizacije Fur Free Alliance, zaključio je: „Životinje u industriji proizvodnje krzna već su desetljećima podvrgnute golemoj okrutnosti provodeći cijele svoje živote u bijednim, prljavim kavezima.

Nova politika Guccija koja ne uključuje životinjsko krzno predstavlja prekretnicu i novi smjer za industriju luksuzne mode. Gucci zauzima snažan stav za životinje pokazujući svijetu da je budućnost mode bez životinjskoga krzna.”

Firma se ovom objavom priključila brojnim ostalim vodećim modnim brendovima i trgovinama koje ne koriste krzno poput Armanija, Hugo Bossa, Net-a-Portera, Stelle McCartney i brojnih drugih. Gucci će se ujedno priključiti i međunarodnom programu Trgovine bez krzna (Fur Free Retailer).

 

(Buka)