Edin Hozan: Prioriteti su zapošljavanje stanovništva i vodosnabdijevanje

Seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora”, koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s općinom Jajce, piše Radiosarajevo.ba

Općina Jajce nalazi se u Srednje-bosanskom kantonu. Na području ove općine živi 30.758 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Edin Hozan (SDA/SBB) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 7.092 glasova ili 54,88 posto. Njegov protukandidat Stipan Jezerčić (HDZ BiH/HDZ 1990) osvojio je 5.831 glas ili 45,12 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Edin Hozan, u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o planovima i zadacima u narednom periodu, potencijalima Jajca i saradnji sa susjednim općinama.

Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

To su metalni i drvni sektor, te turizam.

Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prioriteti u toku ovog mandata bit će razvoj privrede, s akcentom na male obrte, kao i zapošljavanje. Bit će okončan završetak započetih infrastrukturnih projekata, kao što su vodosnabdijevanje, kanalizacije, i izgradnje i rekonstrukcije puteva. Također, prioritet će biti i zbrinjavanje komunalnog otpada.

Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo još uspjeli urediti gradsku plažu, nabaviti turistički vozić, a to su potrebe grada i turista. Nismo uspjeli donijeti odluke za nekoliko važnih projekata.

Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Najveći problemi su svakako nezaposlenost, vodosnabdjevanje u nekoliko naselja kao i nedostatak putne mreže za nekoliko naselja.

Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu suradnje?

Zajednički radimo regionalnu deponiju sa općinama Donji Vakuf, Bugojno i Gornji Vakuf. Sa općinama Jezero, Šipovo i Mrkonjić Grad imamo saradnju u oblasti turizma.

 

(Radiosarajevo.ba)