U Jajcu obilježen blagdan svetog Mihovila – zaštitnika policije (FOTO)

piše: Bare Pršlja, načelnik PU Jajce

I ove godine su pol. službenici PU Jajce, koji Sv. Mihovila, smatraju svojim zaštitnikom, obilježili svoj blagdan prigodnim programom. Sam program započeo je jutarnjom Sv. Misom u samostanskoj crkvi BDM u Jajcu, koju je predvodio gvardijan jajačkog samostana fra. Amto Šimunović, a nastavio se polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća na spomen obilježjima u općinama Jajce i Dobretići.

Tako su odavanjem dužne počasti, na samom mjestu stradavanja i podignutom spomen obilježju pod Barevom, pokojnom kolegi policajcu Franji Ladanu – Panceru, ujedno i prvoj žrtvi domovinskog rata na jajačkoj bojišnici, prvi cvijeće položili i svijeće upalili, njegove kolege umirovljeni policajci Anto Petrović i Pile Bogić, zajedno s pripadnicima policije.

Program je nastavljen polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na Središnjem spomen obilježju u centru grada u Jajcu, kao znak sjećanja i odavanje dužne počasti svim preminulim policajcima: Hrvoju Božinovića, Ivi Bubnjiću, Boži Livančiću, Vinka Barića, Iliju Oršulića, Branku Petroviću, potom na Seocima i grobu rano preminulog ministra i posve velikog čovjeka Joze Lučiću, dok su poslije misnog slavlja na izgrađenom spomen obilježju u Dobretićima, pripadnici PU Jajce, na čelu s načelnikom PU, zajedno s kolegama iz drugih agencija SIPE, MUP-a RS, udrugama, uzvanicama i pristiglim gostima i okupljenim građanima položili cvijeće, upalili svijeću i odali dužnu počast, a svećenik fra Krešo za duše i spasenje svih preminulih policajaca izmolio opjelo.

Središnje misno slavlje, služeno je na skrovitom groblju Stina u šumi iznad župne crkve Sv. Ante Padovanskog u Dobretićima, gdje se u maloj kapelici nalazi kip Sv. Mihovila arkanđela. Za pougarce po lijepom ( izmjerenih 10 stupnjeva), a za druge po prohladnom vremenu nadahnuto je pripovijedao pougarski župnik fra Krešimir Vukadin.

On je na početku misnog slavlja zaželio dobrodošlicu svima, a posebno policiji ili kako je kazao redarstvenicimau, te u svojoj posve sadržajnoj i prikladnoj propovijedi, tako lijepo pripremio propovijed i naglasio, zašto danas slavimo blagdan svetih arkanđela Rafaela, Gabrijela i Mihaela, kojeg su policajci odabrali za svoga zaštitnika.

Kazao je da to nije bez razloga, jer dobro znam koja je uloga anđela u svakodnevnom životu nas ljudi, a mi kršćani vjerujemo u ta bića koja su nevidljiva, a njihova moć i njihov odnos spram nama ljudima je nemjerljiv, kada pomoću tih bića mi se vežemo za našeg stvoritelja. Mi tako vjerujemo da između anđela ima onih koji su na poseban način dobili ulogu i posebne zadatke, među kojima su ova tri arkanđela, koji imaju važnu ulogu spram ljudima i zbivanjima na ovom zemaljskom svijetu.

Sv. Mihovil je tako odabran da bude zaštitnik policije, a sama ga je crkva stavila kao zagovornika u borbi protiv zla, stare zmije, đavola, te posebno kao pratitelja i čuvara. Ako tako usporedimo anđele s policajcima, koliko su anđeli čuvari naših duša i vjere, onda slobodno možemo reći da su naši policajci vidljivi anđeli i svakodnevni čuvari naše tjelesne sigurnosti, imovine mira i reda, kao i osnovnog načina življenja, jer danas čuvati i sačuvati red i uspostaviti mir sigurno nije lako.

Treba reći da je naša policija do sada učinila mnogo toga dobroga, a čemu svi mi trebamo težiti i živjeti ono što je dobro, korisno i hvale vrijedno. Potreba je da se odmah i što prije uspostave narušeni odnosi među ljudima. Puno je danas kriminala, nemorala i nerazumijevanja policije od strane ljudi, stoga pozivam Vas da i dalje ustrajete u dobru i pravednosti, budite ono što redarstvenik treba da bude, uzoran, pravedan i čestit čovjek, te posebno zaštitnik svakog čovjeka i njegove imovine.

Budite ponosni i pokušajte se usporediti i ugledati na svoga zaštitnika sv. Mihovila, te svojim radom, poštenjem, čestitošću i brigom za malog čovjeka osvijetliti tu sliku i pokušajte biti uvijek što ovom svijetu treba. Također budite ponosni na svoj posao, koji možda nije dovoljno vrednovan, ali ja vjerujem da vas Bog vidi, kao i vašu čestitost i sve dobro koje činite za nas obične ljude.

Tako u svojoj nadahnutoj propovijedi, svećenik je objasnio ulogu Rafaela, kao zaštitnika medicinara i Gabrijela , kao glasnika dobrih vijesti i na najslikovitiji način pokušao usporediti rad policije s ovim arkanđelima, te iz toga izvukao pouku zbog čega su policajci odabrali ovog nebeskog vojskovođu, borca protiv sveg zla i arkanđela za svog zaštitnika.
Zašto je Sv. Mihael arkanđel, postao zaštitnik policije

Riječ »anđeo« ima porijeklo, što znači »vjesnik« ili »glasnik«. Ipak, najstariji oblik riječi zapravo dolazi iz mikenskog grčkog angelos (16.—12. st. pr. Kr.), a znači »izviranje ili izlijevanje Boga u fizičkom obliku. U našem katoličkom narodu, anđelima obično smatramo nadnarodna bića, koja imaju posredničku ulogu između samog boga i nas ljudi. Ljudi vjeruju da anđeli ponekad interveniraju po Božjoj volji i da nagrađuju vjerne, a kažnjavaju nepravedne, te čuvaju slabe, i uništavaju zle i opake, koji tako nepravedno tlače ostale.
Općenita koncepcija anđela čuvara, može se pronaći, kako danas u modernom tako i u davnom antičkom svijetu.

Stari Rimljani su još davno vjerovali da postoje duhovi zaštitnici, koje su nazivali L a r e s, a oni čuvaju i štite svaku obitelj, te su posebno vjerovali da su duhovi imena G e n i u sa zaštitnici muškaraca, dok su J u n o duhovi čuvari djevojaka i žena.
Indijanci vjeruju u duhove zaštitnike, tako da smatraju da svaki njihov član plemena ima svoga osobnog čuvara, za kojeg je uvjeren da će ostati s njim zauvijek.
Pakistanci isto tako vjeruju u duhovne zaštitnike H a t s za koje su uvjereni da uvijek žive u njihovoj neposrednoj blizini i da ih čuvaju i paze.

U samom islamu nalazimo duhove M a l a i k a, koje ti vjernici smatraju jedinim zaštitnicima čovječanstva, kao i duhove H a z a f a z a n a, koji štite osobe od demona, dok same S h a i t a n e smatraju samim demonima i nazivaju ih crnim vragovima.
U hebrejskoj tradiciji upravo pali anđeli na zemlju bili su identificirani kao demoni i kao takvi smatrani su glavnim krivcima za nanošenje patnji ljudima u obliku bolesti, sukoba i drugih ovozemaljskih nesreća.

U kršćanstvu, pak našoj vjeri i danas prevladava mišljenje da svako rođeno dijete ima svoja dva anđela čuvara, jednog lošeg a drugog dobrog i to na svakom ramenu po jednog, te se otud i postavlja pitanje kojem će se od njih da okrene i prikloni kao odrastao čovjek.
Mi danas na zemlji zaboravljamo da su anđeli ipak samo glasnici božji na nebu i zato im često dodajemo neke uloge, koje su u neposrednoj vezi s pojedinim osobama. Mnogi anđeli smatrani su čuvarima pojedinaca ili pak cijelih naroda, što je osnovni zadatak svakodnevno i nas policajaca, pa je tako arkanđeo Sv. Mihael, koji je bio vođa nebeske vojske i dobio ulogu zaštitnika nas policajaca.

Sv. Mihael se spominje u Svetom pismu, a najznačajniji sveto-pisamski tekst o Sv. Mihaelu je iz Otkrivenja sv. Ivana, gdje se govori o izbijanju rata na nebu, a upravo taj nebeski vojskovođa i arkanđeo zajedno sa svom nebeskom vojskom, vodio je i na kraju dobio rat protiv zmaja, stare zmije koju u narodu nazivaju sotonom.

Velikog arkanđela jednako živo štuje zapadna i istočna crkva, a kod nas je u BiH, naveliko razvijen kult Sv. Mihovila, podignute su mu tako u čast mnoge župe i područne crkve, kao što je u našem okruženju župa Ovčarevo u travničkom kraju. On je branitelj, molitelj i pratitelj, a kao branitelj neka nam pomaže u svakodnevnoj borbi protiv zla s kojim se susrećemo u svom policijskom poslu, a kao pratitelj neka nas i dalje prati na našem životnom putu.

Crkva ga u borbi što se vodi protiv sila zla, stoga promatra kao svoga moćnog zaštitnika, i zaziva se u zaštitu od svih ovozemaljskih napasti, a štuje se i kao branitelj vjere. Tako je Sv. Mihael postao zaštitnikom i nas policajaca, a u Italiji i Hrvatskoj kao zaštitnika cjelokupne javne sigurnosti, a kod nas u BiH, policajci hrvati- katolici slave ga kao svoga pravoga istinskoga zaštitnika.

Nakon svete Mise, nastavilo se s protokolarnim dijelom programa, i cjelodnevnim druženjem policije s građanima, koje je nastavljeno u konferencijskoj Sali OŠ u Dobretićima, a sportski dio natjecanja istovremeno se odvijao na novoizgrađenom igralištu pored škole. Gdje je organiziran prikladni domjenak, i zajedničko druženje svih policijskih službenika i namještenika s umirovljenim kolegama policajcima, pripadnicima drugih agencija.

Kojima se pozdravnim riječima, dobrodošlice i prigodnim govorom obratio načelnik PU Jajce, Bare Pršlja.

Bili su tu sad već tradicionalno predstavnici konzulata R. Hrvatske iz Banja Luke i veleposlanstva iz Sarajeva, dosta osoba iz vjerskog, kulturnog i političkog miljea, naši gospodarstvenici, koji su i ovoga puta velikodušno pomogli ovu policijsku feštu i tradicionalno se odazvali našem pozivu i došli na druženje s nama policajcima, a organizatori su nosili majice s natpisom Dobretići 1997 – 2017, što je bio znak, da se proslavlja dvadeseta obljetnica sv. Mihovila u PI Dobretići.

Iako, je već prošlo punih dva desetljeća, od formiranja kantonalne policije u Županiji Središnja Bosna, naši policajci još uvijek nemaju određenog datuma, kojim bi obilježili zvanično dan policije. Podsjetimo da se dan policije u drugim kantonima, svečano obilježava, i tada se proglašavaju najbolji policajci, i organizacijske jedinice MUP-a. Organiziraju se druženja i sportska natjecanja, dodjeljuju pobjednički pehari, uručuju prigodne nagrade i zahvalnice.

Za sve su to nemarom rukovodnih policijskih službenika u MUP-a KSB/SBK Travnik, još uvijek uskraćeni naši policajci. Tako da oni, samo organizirano druženje za Sv. Mihovila, iskoriste i nazovudanom otvorenih vrata policije prema građanima.

To je jedini dan u godini kad se građani tako rado druže s policijom, dan koji policajci kažu da najkraće traje i ako se ostaje na licu mjesta do kasno u noć, a sažetak sigurnosnih događaja uobičajeno je kratak.

U policijskih kuloarima pričat će se još dugo o policijskoj fešti, kako je atmosfera bila fantastična zahvaljujući u početku raspjevanom Anti Sivonjiću, a poslije i ostalim policajcima, gdje je veselo i nezaboravno druženje trajalo do zore…

 

 

 

(Jajce Online)