Obavezno ponesite fotoaparat: Pet razloga zašto treba da posjetite Jajce

Jajce je obično usputna stanica. Ako putujete prema Krajini, Bihaću ili Banjaluci. Ili možda asocijacija na vodopade. Dođete, uslikate se i odete. No, ako bi vam rekli da bi ste jedan kvalitetan vikend mogli provesti u ovom gradu, možda biste se malo i začudili.

Da takvo jedno mjesto ima ponuditi mnogo toga. I zaista ima. Ovdje vam je pet razloga zbog kojih trebate razmisliti da jedan vikend provedete upravo ovdje i upoznate historiju ovog mjesta koja seže desetljećima unazad.

Kraljevski grad

Znate da je Jajce, u stvari, kraljevski grad? Ako to niste znali, eto prve motivacije da prošetate njegovim starim dijelom u kojem se isprepliću ostaci bosanskog kraljevstva, osmanske imperije, očuvane arhitekture, zidina, kaldrme. U Jajcu naime postoji 29 nacionalnih spomenika. Možete posjetiti i muzej i svakako napraviti na desetine odličnih fotografija.

Voda

Jajce je okruženo vodom. Čas zelenom čas plavkastom. Reka, stare česme, jezera. Poseban gušt je otići na Plivska jezera. Ponesite sa sobom rasklopivu stolicu i uživajte u pogledu. Ako više volite aktivniji život, možete iznajmiti čamac ili pedalinu i ploviti bistrom vodom. U ljetno vrijeme jezera su idealna za kupanje i sunčanje na njihovim obalama.

Mlinčići

Na obalama Plivskih jezera nalazi se kompleks malih mlinova s desetinama malih potočića koji teku ispod njih. U blizini je i uređeni par s klupama, bar, zelenilo, svjež vazduh, patke. Jednostavno sjediti i uživati u tom prizoru biće dovoljno za čitav jedan dan. Ni ovdje nemojte zaboraviti svoj fotoaparat.

Skokovi s vodopada

Nakon Mostara, i Jajce postaje mesto prepoznatljivo po ljetnim skokovima, ali ne u rijeku nego jezero. Zapravo, ovo postaje i međunarodna senzacija. Zabilježite datum i budite dio spektakla. Za turiste iz cijelog svijeta to je već priča koju žele vidjeti uživo.

Zelenilo i mir

Jajce je mesto koje nudi izobilje zelenila i mira. Iako je sve više popularnija destinacija i za međunarodne turiste, mnogo je mjesta na kojima možete uživati u zelenilu šuma i vode, neometani od bilo koga. Krajolik je sam po sebi dosta interesantan i ništa nije daleko. Od centra grada možete i prošetati prema jezerima ili se provozati biciklom. Ili jednostavno naći neku tačku s koje ćete uživati u panorami.

 

 

(agencija-jajce.ba)