Japanski investitori posjetiće Jajce radi pripreme promotivnih aktivnosti

Predstavnik FIPA u Japanu Shigehiko Nishihama posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH kako bi informirao rukovodstvo o aktivnostima koje provodi sa ciljem za japanske investitore i turiste, aktivnosti na izvozu bh. vina u Japan, te na održavanju kontakata sa japanskim privrednicima koji su po prvi posjetili BiH prošle godine.

Nishihama je na nedavno održanom najvećem japanskom sajmu turizma Tourism EXPO u Tokiju od 21. do 24. septembra predstavio Bosnu i Hercegovinu kao turističku destinaciju gdje je održao veliki broj prezentacija pred značajnim brojem posjetilaca i turističkih predstavnika iz Japana.

Turističke agencije iz Japana su zainteresirane da turističke ponude koje nude svojim klijentima, pored Sarajeva i Mostara, obogate posjetama Trebinju, Višegradu, Jajcu i Jablanici. Kako je potvrdio Nishihama, 6.000 turista iz Japana posjeti BiH godišnje, od čega 5.000 dolazi organizirano preko putničkih agencija, dok 1.000 turista dolazi individualno.

U okviru posjete BiH, u pratnji predstavnika FIPA Nishihama će posjetiti nosioce investicionih projekata u Bosanskom Brodu i Prijedoru, kao i nove investicione lokacije, s obzirom da postoji interes japanskih investitora za ulaganjem u ovom dijelu BiH.

Također, posjetiće Višegrad, Jablanicu i Jajce radi pripreme promotivnih aktivnosti.

Kako je saopćeno iz FIPA, zahvaljujući naporima i radu Nishihame započeo je izvoz bh. vina u Japan, a po povratku u Japan, on će posjetiti japanske firme koje su bile u posjeti BiH u 2016. radi razgovora o mogućnostima investiranja, kako bi se upoznao sa planovima vezanim za njihova ulaganja u BiH.

 

 

(oslobodjenje.ba)