BiH ima 11 hotela sa 5 zvjezdica, pogledajte gdje su

S razvojem turizma i povećenjam broja turista u BiH raste i potražnja za smještajem deluks kategorije. Zahtjevniji goste traže luskuz i komfor koji su spremni dobro da plate. U BiH trenutno ima 11 hotela sa 5 zvjezdica, od čega tri u RS a 8 u FBiH.

U Banjaluci trenutno ima samo jedan hotel sa 5 zvjezdica, dok Trebinje nema nijedan hotel te kategorije a broj turista konstantno raste. U RS postoje još dva hotela sa 5 zvjezdica i oba su u Bijeljini.

U Federaciji BiH, urbana cjelina grada Sarajeva ima četiri hotela u ovoj kategoriji, od čega su dva u opštini Ilidža. Mostar ima takođe dva, a po jedan se nalazi u Tuzli i na Vlašiću, piše eKapija.

U Ministarstvu trgovine i turizma RS potvrđuju za portal eKapija da je povećana tražnja za hotelima visoke kategorije i da njihov broj treba da bude veći.

– Prema dosadašnjim pokazateljima rastućeg turističkog prometa u RS, jasno je se broj takvih hotela treba povećati. Nedostatak je najizraženiji u većim gradovima gdje je frenkvencija turista najveća kao npr. Trebinje, Banjaluka…

U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma dodaju da su luksuzni kapaciteti uvijek potrebni kako bi podigli ponudu na viši nivo.

Međutim, u Udruženju hotelijera i restoratera (UHR) BiH kažu da na ovom tržištu ima sasvim dovoljno hotela visoke kategorije, iako su po statistici ti objekti bolje popunjeni od onih niže kategorije.

– Veća ponuda u svakom slučaju donosi bolji kvalitet i standard – kaže Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera BiH.

Kategorizacija hotela u BiH vrši se u skladu sa pravilnicima o kategorizaciji za oba entiteta. U Udruženju hotelijera BiH navode da su pravilnici slični u svim zemljama, mada pojedine ugrađuju svoje specifičnosti.

 

 

(TIP)