Jajce: Uspješno završen osmi tradicionalni obilazak speleološke šetnice

Povodom Svjetskog dana turizma i Međunarodnog dana planina Klub „Prijatelji prirode” iz Jajca organizirali su otvaranje speleološke šetnice po osmi puta na Dnolučkoj planini, prve takve vrste u BiH koja je postala prepoznatljiva u čitavoj regiji pa i šire.

Do sada je šetnici obišlo više stotina učesnika iz raznih društava BiH. Tako i ove godine smo upriličili uručivanje diploma svim onim učesnicima koji su po prvi put uspješno obišli trasu šetnice.

Nakon obilaska pečina Kapnice i Kapnice I, te jame Snježare kolona je turu uspješno završila na lokalitetu Kulenovca, gdje je organizovan ručak za sve učesnike.

-Zahvaljujemo se prijateljima iz Udruženja Eko sport Ključ, PD Vlašić i PD Karaulska gora, kao i našim vjernim članovima kluba. Do sljedećeg druženja na šetnici ostajte mi lijepi zdravi i veseli, kao što samo vi znate, navode iz Kluba prijatelji prirode Jajce.

Od Jajca udaljena 26 kilometara

Speleološka šetnica se nalazi na Dnolučkoj planini udaljenoj od Jajca 26 kilometara. Šetnica obilazi 6 špilja i ponora, slikovite pašnjake Džumuševice, Sirokosa i Luške.

Na trasi šetnice, koja se laganim hodom može obići za pet do šest sati, nalazi se nadstrešnica na Dnolučkom Paležu, koliba u Džumuševici i neposrednoj blizini špilje Kapnica kod lokaliteta Jasle.

Uz nekoliko klupa i stolova uz trasu pješačenje je ugodnije i doživljaj potpuniji. Na Dnolučkoj planini i uz šetnicu na malom prostoru nalazimo veliku raznolikost biljnjeg pokrova i krajolika.

Tu su šume jele, omorike i bukve, travnjaci, kamenjare, ponori i špilje. Šetnica nudi neograničene mogućnosti laganih šetnji, vožnje bicikla, skijanja u zimskim uslovima, botaniziranja, prikupljanja ljekovitog bilja i gljiva, foto safari, speleološka istraživanja i druge vidove aktivnog boravka u prirodi.

Ideja osnivanja Speleološke šetnice je upoznavanje i zaštita bogatstva i ljepota biljnog i životinjskog svijeta, popularizacija planinskog turizma i edukacija posjetitelja, prevashodno mladih. Biološka i geološka raznolikost Dnolučke planine je iznimno velika.

cijelom području zabilježen je veliki broj jestivog, aromatičnog, čajnog i ukrasnog bilja i jestivih gljiva. Trasa šetnice obuhvaća tek mali broj speleoloških objekata koje skriva ova planina.

 

(Jajce Online)