Zavod za javno zdravstvo FBiH: Mijenjali ugovorene količine nabavke cjepiva suprotno zakonu

U okviru Plana nabavki Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH za 2016. godinu planirana je nabavka cjepiva u vrijednosti od 3.687.230 KM, no taj iznos je naknadno umanjen, navodno jer dobavljači nisu mogli ispoštovati rokove isporuke.

Ugovori sa dobavljačima za nabavku cjepiva u Federaciji BiH potpisani su 22. juna prošle godine. Posao su dobile firme Pharma Maac iz Sarajeva za šest lotova u vrijednosti od 2.688.999 maraka i Phoenix Pharma d.o.o. Bijeljina za Lot 4 i 5, čija je ukupna ugovorena vrijednost iznosila 618.859 KM.

Međutim, Služba za epidemiologiju Zavoda je 22. septembra prošle godine dostavila Zahtjev za potpisivanje aneksa ugovora o nabavci cjepiva sa revidiranim količinama nabavke. Kao razlog naveli su da dobavljači nisu mogli ispoštovati rokove isporuke. Također, zbog “nepoštivanja uslova roka upotrebe” odbijen je prijem BCG cjepiva, dok je predloženo da se poveća količina cjepiva Pentaxim jer je, prema obrazloženju nadležnih, zbog ograničenih budžetskih sredstava inicijalno ugovorena količina bila nedovoljna.

U prošloj godini tako je nabavljeno ukupno 32.000 BCG vakcina protiv tuberkuloze, umjesto prvobitno planiranih 40.000.

Za vakcinu Ditevaksal, koja se daje protiv difterije i tetanusa, planirana je isporuka u količini od 8.000, no naknadno je dogovorena isporuka dvije hiljade vakcina. Nabavka iste vakcine, ali za odrasle, aneksom ugovora je u potpunosti ukinuta, iako je prvobitno planirano da ih se isporuči 14.500. Stoga i ne čudi redovna nestašica antitetanusa u Bosni i Hercegovini koja se ponavlja gotovo svake godine.

Vakcina protiv dječije paralize isporučeno je 50.000, kolika je bila i prvobitna ugovorena količina, kao i cjepiva Tetraxim, kojeg je Zavod za javno zdravstvo FBiH u 2016. godini osigurao u količini od 14.000.

S druge strane, povećana je količina petovalentne vakcine Pentaxim, koja štiti od difterije, tetanusa, velikog kašlja, hemofilus influence B(HIB) i dječije paralize, sa planiranih 41.000 na 43 hiljade.

U revizorskom izvještaju o radu Zavoda u 2016. godini, federalni revizori naveli su da je aneks ugovora za nabavku cjepiva uveden suprotno odredbama Zakona o javnim nabavkama.

– Obzirom da su Aneksom ugovora izmjenjene prvobitno ugovorene količine i da istim nisu aktivirane bankovne garancije, kao zaštitne klauzule iz potpisanog ugovora u slučaju kršenja ugovornih odredbi, ne možemo potvrditi opravdanost zaključivanja istog. Također, nisu poštovane odredbe Zakona o javnim nabavkama, jer istim nije regulisano pitanje zaključivanja aneksa ugovora i ne možemo potvrditi da bi cijene bile najpovoljnije i konkurentne na tržištu u momentu potpisivanja aneksa ugovora – navodi se u revizorskom izvještaju.

Revizori ističu da je izmjenama u ugovorenim količinama “postojala mogućnost narušavanja programa obaveznog cijepljenja djece jer nisu nabavljena cjepiva koja su bila obavezna da se provede program imunizacije za 2016. godinu”.

– Upravni odbor nije dao saglasnost na zaključivanje ugovora o nabavi cjepiva čija vrijednost prelazi 50.000 KM, što je u skladu sa član 33. Statuta Zavoda – piše u izvještaju.

Inače, nabavka cjepiva u protekloj godini realizovana je u iznosu od 4.503.699 KM, od čega na dug za ugovoreno, a neisporučeno cjepivo za 2015. godinu otpada ukupno 1.195.860 KM.

 

(Faktor.ba)