Ne propustite dvije sjajne predstave na sceni jajačkog Doma kulture

Dom kulture Jajce ugostit će 24. septembra/rujna dva sjajna redateljska ostvarenja. Riječ je o predstavama “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”, i “Ružno pače”, piše Jajce Online.

Predstava “Ružno pače” (H.C. Andersen) u režiji Elme Islamović odigrat će se u 12:00 sati. Riječ je o dječijoj predstavi u kojoj će sasvim sigurno uživati brojni jajački mališani.

Ova predstava je rađena prema jednoj od najljepših bajki Hansa C. Andersona. Priča o pačetu koje svi odbacuju jer je drugačije i kojem se ismijavaju, a koje posataje fantastičan labud koji zasjeni sve – priča je o tome da nema predaje, da svačija osobnost može doći do izražaja, da biti drugačiji ne znači biti slabiji od drugih. To je priča koje svako dijete treba da zna.

Prelijepu predstavu je režirala mlada rediteljica Elma Islamović, a u predstavi igraju neki od najboljih mladih glumaca u BiH: Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Dražen Pavlović, Džana Džanić i Amar Čustović.

Veselu, predivnu muziku je komponovao Brano Jakupović iz svjetski pzonatog benda “Dubioza kolektiv”, čudesnu scenografiju je kreairala naša poznata arhitektica Lada Maglajlić, a fantastične kostime čuveni dizajnerski duo Irma Saje i Vanja Ciraj.

Cijena ulaznice za predstavu iznosi 3,00 KM.

Druga predstava koja će se istoga dana u 19:30 sati odigrati na daskama jajačkog Doma kulture je “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla”, za koju režiju potpisuje proslavljeni bh. reditelj Haris Pašović.

Mujo i Fata su mladi par koji prožvljava sve problem bh. stvarnosti. I smiješno i tužno, ali uvijek istinito, bh. realnost se nemilosrdno razotkriva pred njima i gledaocima. Mujo i Fata, kroz medjusobni dijalog i dijalog sa publikom silaze u samo “srce tame” – suštinske probleme u životu savremenih stanovnika BiH. Komične, a često crno-humorne scene, smjenjuju se sa izvrsnim songovima.

Predstava “Mujo, Suljo i Fata u društvu spektakla” potiče publiku na kritičko mišljenje. Na pametan i zabavan način, predstava ohrabruje samostalno mišljenje u vezi sa politikom, društvom, medijima, a prije svega slobodom.

U našem vremenu u kojem informacija pogrešno zamjenjuje pojam znanja, a socijalni mediji daju iluziju o javnom angažmanu, naša predstava ohrabruje individualnost, autentičnost i zdrav razum.

U predstavi učestvuju mladi bh. glumci predvođeni Sašom Handžićem i Džanom Džanić, U igranom filmskom dijelu glavnu ulogu igra Enes Salković.

Pored njega igraju zenički glumci Mugdim Avdagić, Lana Delić, Hazim Begagić, Adis Mehanović, Miroljub Mijatović, Faketa Salihbegovć-Avdagić, Lana Zablocki-Džehverović i Anđela Ilić.

Cijena ulaznice iznosi 5,00 KM.

 

 

(Jajce Online)